Płuczki węglowe CO2 – jakie produkty przechowywać?
Magazynowanie z kontrolowaną atmosferą jest prawdopodobnie najbardziej udaną technologią wprowadzoną do przemysłu owocowo-warzywnego w XX wieku. Przechowywanie zwykle wykorzystuje niski poziom tlenu (O2) i wysoki poziom dwutlenku węgla (CO2) w atmosferze przechowywania w połączeniu z chłodzeniem. Nawet bardzo wczesne praktyki przechowywania mogły wykorzystywać zmodyfikowaną atmosferę wzbogaconą w CO2 i zubożone poziomy O2 w celu przedłużenia okresu przechowywania owoców, warzyw, zbóż i innych towarów.
Początki wykorzystywania urządzeń do kontrolowanej atmosfery
Przechowywanie kontrolowane zostało po raz pierwszy zbadane we Francji przez Jacquesa Etienne Berarda na początku XIX wieku we Francji. Zauważył, że owoce nie dojrzewały w atmosferze zubożonej w O2. Inne badania dotyczyły również wpływu niskich poziomów O2 i wysokich poziomów CO2 na dojrzewanie, ale podstawę do komercyjnego zastosowania przechowywania CA stworzyli Kidd i West, którzy zbadali wpływ O2, CO2 i C2H4 na oddychanie i dojrzewanie w owoce ziarnkowe i jagody. Jednak po latach 50. XX wieku, kiedy technologia ta uległa poprawie, jej zastosowanie stało się bardziej powszechne, a dalszy rozwój i innowacje techniczne w latach 90. rozszerzył jej zastosowanie na całym świecie.
W przypadku przechowywania w pomieszczeniu do przechowywania żywności skład gazu jest stale monitorowany i dostosowywany do utrzymania optymalnego stężenia w całkowicie wąskich granicach tolerancji. Ponieważ przechowywanie jest kapitałochłonne i kosztowne w eksploatacji, jest bardziej odpowiednie dla tych produktów spożywczych, które można przechowywać przez długi czas, takich jak jabłka, kiwi i gruszki. Powód wyłącznego stosowania przechowywania do jabłek był związany z jego nieporównywalną przewagą nad chłodzeniem tego konkretnego produktu.
Przechowywanie jest korzystne dla łagodzenia niektórych zaburzeń przechowywania i chorób jabłek, podczas gdy inne zaburzenia mogą być nasilone lub wywołane przez przechowywanie, ale generalnie przeważają korzyści. Jednak badania dotyczyły zastosowania przechowywania dla innych towarów, co doprowadziło do komercyjnego wykorzystania i zalecenia warunków przechowywania innych owoców, warzyw, świeżych ciętych owoców i warzyw, a także ciętych kwiatów i roślin ozdobnych. Ponadto, takie przechowywanie ma określone zastosowania, takie jak kontrola owadów i dezynfekcja.