płuczki węglowe CO2

Urządzenia do kontrolowanej atmosfery – płuczki węglowe CO2

Przechowywanie w kontrolowanej atmosferze jest jedną z najważniejszych innowacji w systemach przechowywania owoców i warzyw, ponieważ skład gazu w przechowalni wpływa na ich trwałość. Technologia ta polega na redukcji tlenu i zwiększeniu dwutlenku węgla w stosunku do otaczającej atmosfery. Czasami wiąże się to również z usunięciem etylenu i dodaniem tlenku węgla. Oznacza ciągłe monitorowanie i precyzyjną regulację tych gazów w pojemniku magazynowym do ustalonego poziomu.

Wpływ płuczek węglowych na świeżą żywność

Przechowywanie owoców i warzyw w kontrolowanej atmosferze odnosi się do przechowywania w atmosferze o obniżonej zawartości tlenu i/lub stosunkowo wysokim stężeniu dwutlenku węgla, w niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności względnej. Zmodyfikowane atmosfery powstają w szczelnym pomieszczeniu i są stale monitorowane i utrzymywane przez cały okres przechowywania. 

Przechowywanie to odpowiednia i praktyczna technologia wydłużania okresu przydatności do spożycia i zachowania jakości owoców i warzyw na dużą skalę. Przechowywanie zmniejsza aktywność metaboliczną produktu, umożliwiając kontrolę dojrzewania i starzenia, co ogranicza utratę wagi, opóźnia mięknienie i tworzenie antocyjanów, hamuje brązowienie i gnicie oraz sprzyja zachowaniu smaku i chlorofilu.

Ten rodzaj przechowywania jest najskuteczniejszy w przypadku owoców przekwitających, takich jak jabłka, gruszki, morele, mango, pomidory, banany i papaje, a także ma ogromny potencjał do przechowywania warzyw o wysokim współczynniku oddychania. Jest mniej skuteczny w przypadku owoców nie klimakterycznych i produktów ogrodniczych o wolnym tempie oddychania. Owoce klimakteryczne należy poddać jak najwcześniejszej fazie po zbiorze. Owoce klimakteryczne, takie jak ananasy, winogrona i limonki, mają większą elastyczność w procesie dojrzewania.

Stężenie tlenu w magazynie obniża się do pożądanego poziomu poprzez przepłukanie gazowym azotem lub ciekłym azotem, a następnie wstrzyknięcie dwutlenku węgla z generatora gazu. Ogólny wynik jest taki, że stężenie tlenu spada, a stężenie dwutlenku węgla wzrasta w atmosferze wokół magazynowanych towarów.