Peleciarka do trocin

Peleciarka do trocin – o produkcji peletów

Proces wytwarzania peletów paszowych można z grubsza opisać jako operację formowania tworzyw sztucznych typu wytłaczania. Składniki pasz składają się z różnych związków, takich jak białka, kwasy, cukry, błonnik i minerały. Produkty te można zmiękczać (kondycjonować) przez dodanie ciepła i wody. Gdy „kondycjonowane” składniki paszy zostaną poddane wystarczająco kontrolowanemu ściskaniu, utworzą one gęstą masę, ukształtowaną tak, aby pasowała do matrycy, do której są dociskane. Gdy ciepło i wilgoć są ponownie usuwane (suszone i chłodzone), aby wytrzymać umiarkowanie nieostrożne obchodzenie się bez nadmiernego pękania i zachować lub zwiększyć swoją wartość odżywczą.

Różnorodne systemy mielenia

W nowoczesnych wytwórniach pasz składniki są zwykle przechowywane w pojemnikach nad systemem ważenia złożonym z jednej lub więcej wag. Te składniki, które mają gruboziarnistą teksturę, takie jak pełne ziarna i inne materiały włókniste, są mielone na drobną mączkę, aby ułatwić proces granulowania i mieszania. Ważone ilości każdego składnika (w partii lub w sposób ciągły) są dokładnie mieszane (w mieszalniku wsadowym jednostki mieszającej o ciągłym przepływie), a następnie przenoszone do zasobnika nad granulatorem. Niektórzy producenci zainstalowali systemy mielenia wszystkich wstępnie wymieszanych materiałów przed wprowadzeniem do granulatora. Nie są dostępne dane, które wskazują na to, że jest to w sposób ciągły zaleta lub wada, jeśli chodzi o trwałość.

Terminy używane w granulowaniu

Poniższe terminy są często używane do pomiaru wydajności i jakości pracy granulatora. Tarcie jest różnicą temperatury wsadu wchodzącego do matrycy granulatora i granulki wyładowywanej z matrycy. Różnica odzwierciedla energię mechaniczną wymaganą do wytworzenia peletu. Istnieje kilka nieodłącznych czynników, które mogą wpływać na tarcie:

  1. Dodatek wilgoci do składników paszy (patrz Wykres #1). Ilość dodanej wilgoci (pary i/lub mokrej melasy i/lub wody) powinna ustać, gdy tarcie się ustabilizuje. Wilgoć dodana powyżej tego punktu spowoduje rozpad granulek i nie zwiększy produkcji ani jakości.
  2. Kondycjonowanie.
  3. Rozmiar przesiewacza składników paszy.
  4. Właściwości fizyczne składników pasz, takie jak minerały, składniki rozpuszczalne w wodzie, zawartość błonnika.

Inne czynniki związane z tarciem to wielkość matrycy pod względem średnicy i grubości otworu. Wysokie tarcie powoduje skrócenie żywotności matrycy i wałka, a także zwiększoną konserwację łożysk i przekładni.